Három napos Alapozó Képzés Debrecenben

KCST!

A Magyar Cserkészszövetség, IX. Kerülete a felmerülő igényekre reagálva, 2017.06.26-28. között Alapozó Képzést tartott Debrecenben, a Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium cserkészet iránt fogékony, szép számmal összegyűlt tanári karának.

A képzés koordinátora és fő vonalainak vezetője, kerületünk vezetőtisztje, Búzás Eszter Bíborka csst. (43.) volt.

Az együtt töltött három nap során, körbejártuk a cserkésztörténelmet, módszertani játékokkal ismerkedtünk, csoportos beszélgetéseket folytattunk arról, hogyan s miként lehet felnőtt korban csatlakozni a mozgalomhoz, milyen lehetőségek rejlenek abban, hogy pedagógusi szemmel nézhetnek a cserkészet berkeibe.

Átbeszéltük a cserkésztörvényeket, azok hatását a mi életünkre, akik már akár több mint tíz éve, vagy még csak 3-4 éve cserkészek, kinek mit adott, és ad a mai napig az, hogy fogadalmat tett arról, hogy Istent, Hazáját és Embertársait szolgálja.

Első nap megismerkedtünk a korosztályokkal, jellemzőikkel, átbeszéltük az őket érintő kérdéseket.

Második nap, egy minta őrsi foglalkozáson végigkövethettük a cserkésztörvényeket, és egy izgalmas ismerkedő játékban is részt vettünk. Ezen a napon csatlakozott hozzánk Makleit Zsolt őv. (961.) és kedves felesége Dóra és beszélgettünk arról, milyen felnőttként bekapcsolódni a cserkészetbe, egy csapat újraélesztésébe. Hasznos és a közösség számára fontos tanácsok hangoztak el.

Szerdán a cserkésztörténelem és a csapatalapítás folyamata került előtérbe, Eszter módszertani játékkal tette szemléletesebbé a történelmet. Csatlakozott hozzánk két felnőtt cserkész is Tarcsai Katalin rv. (43.) és Lajos (991.) személyében, akikkel szintén elbeszélgettünk eddigi cserkészútjukról és hogyan kerültek kapcsolatba a cserkészettel.

Lajos átadta élményeit az NNT-ről és portyákról, szemléltetve a cserkészet gyakorlati oldalait.

Összességében, egy termékeny és a cserkészetet befogadó közösségre találtunk, ami reményeim szerint tovább szerveződik és az AK-n kapott élmények indítják őket a további útra, hogy együtt tudjunk tenni kerületünk gyermekeiért és ifjúságáért.

Hálás Szívvel köszönjük, hogy meghívtak minket és átadhattunk abból egy szeletet, ami számunkra az életünk mindennapos része.

Szeretettel, jó munkát kívánva:

Varga Orsolya csstj. (43.)