Hírek‎ > ‎Szervezeti hírek‎ > ‎

Országos Cserkésznap

Péter Bedekovics, 2014. márc. 31. 12:51   [ 2014. ápr. 18. 10:31 frissítve ]

Cserkésznap - 2014. április 26.

2014. április 26-án rendezzük az Országos Cserkésznapot Budapesten, a Városligetben. Ez az alkalom remek lehetőség, hogy megmutassuk a világnak, hányan vagyunk, mi mindennel foglalkozunk, és eloszlassunk mindenféle tévhitet az által, hogy lehet velünk találkozni.A nap során az őrsötökkel, csapattársaitokkal tetszőleges számú csoportokban vehettek részt különböző programokon, szerte a városban. Szeretettel várunk!

Regisztráció: A jelenlét csoportos vagy egyéni regisztrációhoz kötött!
A regisztrációs űrlap arra is szolgál, hogy felmérjük, mely programokra mekkora igény jelentkezik, hogy elkerüljük a várakozást az egyes állomásokon. Kitöltése azonban kötelező és elengedhetetlen az Országos Cserkésznapon való részvételhez! Kérünk Benneteket, hogy tartsátok magatokat a regisztrációs lapon leadott terveitekhez!

Ingyenes BKK
A regisztrált résztvevők karszalagot kapnak a helyszínen: a karszalag és a cserkészing együttes viselete ingyenes utazásra jogosít aznap a BKK vonalain. (Kivéve a hajót és a budavári siklót.) A cserkész tagkártyád is feltétlenül legyen nálad, mert az ellenőr kérheti!

A program szabadtéri, kisebbeknek és nagyobbaknak is szóló része 6 órakor zárul, zászlólevonással, de a 16 év fölötti, kósza, vándor és mester korosztályt ezután is várják a programok.
A rendezvényről mi gondoskodunk, kérjük, az étkezésről magatoknak gondoskodjatok!
A Városligetben egész nap színes programokkal várjuk az arra járó nem cserkész érdeklődőket is! A Cserkésznap családbarát: szeretettel várjuk szüleidet és kisebb testvéreidet, számukra is rengeteg programmal készülünk.
Kérjük, hogy a cserkész őrsök a zászlóikat ne hagyják otthon!

Programok a Városligetben
NAGYSZÍNPAD
 • 9:00 Gyülekező
 • 9:30-10:30 Zászlófelvonás, köszöntő, közös játék, napindítás
 • 10:30-11:00 Anatidaephobia Cserkész Fúvószenekar
 • 11:30-12:30 Kaláka koncert
 • 12:30-13:00 Diaboló bemutató
 • 13:00-14.30 Regös program a színpadon: néptánc, népmese, népdal-tanítás
 • 14:30-15:00 Anatidaephobia Cserkész Fúvószenekar
 • 15:00-16:00 Regös program a színpadon: néptánc, népmese, népdal-tanítás
 • 16:30-17:30 Eszterlánc koncert
 • 18:00 Zászlólevonás

Ezen felül a színpad mellett egész nap találkozhattok a következő programokkal:
 • Óriás ugráló és ügyességi építmények nagyoknak
 • Ugrálóvár – a kisebbeknek
 • Bébi játszó a legkisebbeknek

Karácsony Sándor Regös Nap: A csipkeveréstől a hímes tojás készítéséig nyolc féle népi kézműves mesterséget tanulmányozhatsz a mesteremberek segítségével, és belekóstolhatsz legfinomabb népi ételeinkbe is!

Hősök mezeje (Városliget)
Cserkész, kósza, és vándor korosztálynak ajánljuk
Újra vár a Hősök Hegye! A kaland, amely elkezdődött Ócsán, a Nemzeti Nagytábor 2013-ban, immár folytatódik az Országos Cserkésznapon! Jer, s lépj újra a harcos ősök ösvényére! Feszítsd az íjat, mint Árpád és a honfoglalók! Dobd biztos kézzel a kelevézt és csatacsillagot! Cserdíts a karikás ostorral, akár Rózsa Sándor! Látogass meg egy korhű jurtát, amilyenekben a honfoglalók éltek! Tedd próbára ügyességed, szerencséd, kitartásod a népi huncutságokkal! Szeretettel várunk minden leendő bajnokot az Országos Cserkésznapon, a Hősök Mezején!

Vízicserkészek (Városligeti-csónakázótó)
Kósza és vándor korosztálynak ajánljuk
Gyere és ismerkedj meg a cserkészek különleges csoportjával, a vízicserkészekkel! Ezen az állomáson biztosan csurran-cseppen egy kis evezni tanulás, vízből mentés, de csónakot is javíthattok és evezőt is készíthettek majd. Programunkon fél óránként indítunk majd egy vízi játékot, a köztes időkben pedig egy bójával kirakott pályán rendezünk evezős időmérő versenyt. Ha nyugodtabb kalandokra vágysz, a csónakokat örömevezésre is el lehet majd vinni.

Sportprogram (Városliget)
Cserkész, kósza, vándor korosztálynak ajánljuk
A cserkésznapon lehetőségetek lesz megmérettetni magatokat különböző sportágakban, ahol kulcsszerepet kap az összjáték és a csapatszellem. A játékokat a Dunakanyar cserkészkörzet vezetői irányítják, akiknél régi hagyománya van a cserkész-sportbajnokságoknak. Ha összegyűlt a megfelelő létszám, indulhatnak a foci-, röplabda-, méta- és frizbifoci-meccsek!

Kerékpáros cserkészek (Városligetből indul)
Kósza korosztálynak ajánljuk
Ha még nem fedezted fel Budapestet úgy igazán, mert a metró alagútjából nem lehet kilátni, vagy mert a villamos és busz gyorsan megy és minden úgy elsuhan, akkor itt az idő, hogy egy más szemszögből próbálkozz megismerni ezt az ezerarcú várost! Ha csak egyszerűen nem nem szeretsz egyedül bicajozni, ez a program akkor is neked való! Pattanj velünk nyeregbe, és fedezd fel a belváros világát vagy mérd fel, milyen a kerékpáros KRESZ-tudásod. Minél többet tudsz, annál nagyobb az esélyed a nyereményre. Rád is vár a Kerékpáros Szakág a cserkésznapon! A biciklik biztosítását igyekszünk elintézni – ha véletlenül mégis a sajátoddal kéne jönnöd, időben szólunk!

Ejtőernyős szakág (Városliget)
Kósza, vándor és mester korosztálynak ajánljuk
Ha egy extrém sportot szeretnél látni, ha fel akarod turbózni magadban az adrenalint, ha ki akarsz lépni az átlagos, szürke hétköznapokból, akkor látogass el erre az állomáspontra, mert itt jelentkezhetsz akár egy későbbi tandemugrásra is! A Cserkésznapon pedig megismerkedhetsz az ejtőernyős szakággal, megnézheted, miként kell összehajtani egy ejtőernyőt, láthatsz ejtőernyős ugrásokat bemutató videókat, de akár képzésre is jelentkezhetsz! Az állomásra 16 éven felüli korosztály látogathat!


Programok városszerte
MÁV hátország (Keleti pályaudvar)
Kiscserkész és cserkész korosztálynak ajánljuk, de idősebbek is részt vehetnek rajta, érdeklődés esetén
Szereted a vonatokat, szeretsz vonatozni? Kíváncsi vagy, mi van a színfalak mögött? Most meglátogathatod a MÁV mozdonymosó és javító műhelyét! Gyere, nézz meg egy vonatkocsit vagy mozdonyt, és pillants be a "motorháztető alá"!

Öveges professzor műhelye (Budapest – Fasori Evangélikus Gimnázium)
Cserkész korosztálynak kiemelten ajánljuk
Öveges professzornál megismerkedhetsz a fizika és a kémia tudományával a 16-os cserkészek jóvoltából. Próbáljátok ki a leglátványosabb kémiai és fizikai kísérleteket: nincs is jobb módja a játszva tanulásnak!

Iparművészeti múzeum (Budapest, IX. kerület, Üllői út 33-37.)
Cserkész, kósza, vándor és mester korosztálynak ajánljuk
Ha vonzódsz a művészetek, a dizájn és formatervezés világához, ez a neked való program! Az Országos Cserkésznapon előre leadott regisztrációk ellenében ingyenesen látogathatjátok meg az Iparművészeti Múzeum állandó kiállításait!

Szépművészeti múzeum (Budapest, XIV. ker., Dózsa György út 41.)
Cserkész, kósza, vándor és mester korosztálynak ajánljuk
Festészet, szobrászat, antik gyűjtemények. Az Országos Cserkésznapon előre leadott regisztrációk ellenében ingyenesen látogathatjátok meg a Szépművészeti Múzeum állandó kiállításait! Ráadásul a híres egyiptomi gyűjtemény nemrég megújított és újrarendezett kiállításával is találkozhattok.

Közlekedési múzeum (Budapest, XIV. kerület, Városligeti körút 11.)
Cserkész, kósza, vándor és mester korosztálynak ajánljuk
Budapest egyik leginteraktívabb múzeumát is ingyenesen látogathatjátok meg az Országos Cserkésznapon! Minden, ami repülő, vasút, űrhajózás vagy gépjármű, az ebben a múzeumban helyet kapott! (A belépő díj jelentkezési sorrendben az első 100 fő számára ingyenes, 100 fő felett 300 Ft/fő. Túljelentkezés esetén a vidéki cserkészek előnyt élveznek!)

Országház, Látogató Központ (Budapest, V. kerület, Kossuth Lajos tér 1-3.)
Cserkész, kósza, vándor és mester korosztálynak ajánljuk
Kíváncsi vagy, milyen az Országház neogótikus épülete belülről? Szívesen megnéznéd a Szent Koronát és a koronázási ékszereket? Láttál már országházi díszőrség-váltást? Nos, most mindezt megteheted: az Országos Cserkésznapon előzetes regisztrációval ingyenesen látogathatjátok a márciusban felújított Kossuth téren található Országházat!
Aki ezt a programot választja, figyeljen arra, hogy ne legyen nála bicska, vagy más szúrós tárgy, viszont személyigazolvány annál inkább!

Terror háza (Budapest, VI. kerület, Andrássy út 60.)
Kósza, vándor és mester korosztálynak ajánljuk
A Terror Háza az ország egyedülálló múzeuma, mely a kommunista diktatúra és a fasiszta rezsimek emlékének méltóságteljes őrzője. "Ez a múzeum azért jött létre, hogy örökre emlékeztessen az emberiség által azelőtt nem tapasztalt mértékű, intézményesített gonoszságra." (A Terror Háza Múzeum déltől látogatható. A belépő díja jelentkezési sorrendben az első 100 fő számára ingyenes, 100 fő felett 800 Ft/fő. Túljelentkezés esetén a vidéki cserkészek előnyt élveznek!)

Mátyás-templom (Budapest, I. kerület, Szentháromság tér 2.)
A néhány éve elkészült Mátyás Templom, vagy Budavári Koronázó Főtemplom a Budai Várnegyed részeként magasodik a fővárosi városkép fölé. A nagy történelmi múltra visszatekintő műemlék templomot ingyenesen látogathatják a cserkészek április 26-án, a Cserkésznapon előzetes regisztráció esetén.

Fővárosi Állat- és Növénykert (Budapest, XIV. kerület, Állatkerti út 6-13.)
Kiscserkészeknek kiemelten, de minden korosztálynak ajánljuk
A Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarország legrégebbi és a legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező állatkertje, mely 1866-ban nyitotta meg kapuit a Városligetben.
Megegyezés alatt állunk az üzemeltetővel, hogy a Cserkésznapon ingyen tekinthesd meg azt a rengeteg állatot, ami a FÁNK-ban fellelhető!

Svédpálya és tájékozódási futás (Naplás-tó, XVI. kerület, Cinkota mellett)
Minden korosztálynak ajánljuk
A Naplás-tó és környékén próbára teheted a tájékozódási képességed és ismereteid, a kiscserkészek pedig mesés svédpályán mutathatják meg, milyen ügyesen veszik az akadályokat! A Városligetből ingyen szállítjuk a Naplás-tóhoz egy kisbusszal. Egyszerre 8 főt szállít majd a busz, óránkénti fordulással.

Barlangászat (Mátyás-hegyi-barlang)
Kósza, vándor és mester korosztálynak ajánljuk
A Cserkészszövetség barlangász szakága is képviselteti magát az Országos Cserkésznapon! Minden barlangi mókusnak és érdeklődő tárnajárónak a figyelmébe ajánljuk a profi barlangász cserkészek által vezetett túrákat a Mátyás-barlangban. Figyelem! Két turnus indul, kötött időben, az előzetes jelentkezés alapján. A létszám korlátozott, azonban a vidéki jelentkezők ez esetben is előnyt élveznek! Figyelem! Ez egy hosszú program és messzebb is van a központtól. Az utazással együtt 3-4 órát is igénybe vehet.

Cserkészbolt (Budapest, XIII. kerület, Radnóti utca 38.)
Leginkább vidéki cserkészek figyelmébe ajánljuk a cserkészboltot, mely igény szerint, megfelelő számú jelentkező esetén nyitva lesz az Országos Cserkésznapon! (A bolt körülbelül tizenöt percre van trolival a Városligettől)

VárosnézésKósza, vándor és mester korosztálynak ajánljuk
A tavaly márciusi oly nagysikerű (P)Esti Mesék elnevezésű cserkészklubot most a vidékiek is átélhetik! Ezúttal nem csak vándoroknak!
Tudod, mit jelent a védett ház vagy az ügynök ház? Tudod, hogy hol találkoztak a kommunista rendszer által megfigyelt ellenzékiek...? Gyere el, és hallgasd, mit mesél a város! Hidd el, rengeteg olyan ház van a városban, melyekről nem is sejted, hogy annak idején mi minden zajlott a homlokzatok mögött.
A város nevezetességei mellett sok olyan hely, és objektum van a pesti és budai Duna-part közelében, ahol érdemes pár percre megállni és felidézni a múlt - bizony nem mindig pozitív - emlékeit.


…ÉS MÉG NINCS VÉGE!
Jó hír, hogy számos további programmal igyekszünk még bővíteni a hosszú sort: A kiscserkészeknek kedvezve a Mini City-vel és a Vasúttörténeti Parkkal is folynak még a tárgyalások a kedvezményes látogatásról.


Esti programok (16+)
Underground túra - alternatív városnézés
A nagyobbakat (16+) a szokásostól kicsit eltérő, alternatív stílusú esti városnézésre hívjuk, idegenvezetéssel. A túra címe Fények és baljós árnyak Budapest belvárosában, mely még a helyieknek is igazán érdekes lesz és sok újdonsággal szolgál - a vidékieknek pedig határozottan ajánljuk!

Esti buli a már sok cserkészbuliról híres BlueRiver Pub állóhajón!
Az esti városnézés a BlueRiver Pub-nál ér véget, ahol rögtön indul a buli a 16 évesnél idősebbek számára!

Szállás
Messziről érkezők számára ingyenes szállást biztosítunk egy bizonyos létszámig, a jelentkezés sorrendjében. Túljelentkezés esetén a létszámon túl jelentkezők számára a szállás 500 Ft/fő, ez esetben e-mailben értesítünk a részletekről. Mindenképp hozz magaddal polifoamot és hálózsákot, ha itt szeretnél aludni!
Helyszín: Ward Mária Általános Iskola és Gimnázium.

Szeretettel várunk április 26-án!

A PROGRAMVÁLTOZÁS JOGÁT FENNTARTJUK.
ESŐ ESETÉN A PROGRAM JELENTŐSEN VÁLTOZHAT.

Cserkészház - Programiroda
Magyar Cserkészszövetség
Comments